Vernieuwen is groeien

Innovatie is in de hele tuinbouw van belang. Zeker in een grootschalige teelt als die van de paprika’s. Door een slimme inzet van nieuwe technieken en andere systemen zijn we in staat geweest om steeds efficiënter te kunnen telen.

Veel in ons bedrijf is geautomatiseerd. Zo rijden oogstwagens volledig automatisch over het betonpad naar de verwerkingshal. Eenmaal in de sorteerruimte worden de karren boven elkaar opgeslagen in een buffer, waarna de paprika’s worden gesorteerd en klaargemaakt voor de klant. Aan de gehele verwerking komt nauwelijks handwerk aan te pas.

Daarnaast hebben we ons eigen verpakkingsstation. Door het verpakken in eigen huis te houden, kunnen we heel flexibel reageren op de vragen van klanten!

Alert op het energieverbruik

Ook op het gebied van energiemanagement zijn we vernieuwend. Door de inzet van WKK’s (Warmte-krachtkoppeling) en warmtepompen blijft de balans tussen energiebehoefte en kosten zo optimaal mogelijk.

Het “afvalprodukt” bij het verbranden van gas in de WKK’s, de warmte en CO2, worden in de kassen gebruikt voor het verwarmen van de kas en de groei van de planten. De elektriciteit die opgewekt wordt, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Met onze in totaal 13 motoren kunnen we de Noordoostpolder voorzien van elektriciteit. Zo wordt er duurzaam energie opgewekt.

Geothermie en duurzaamheid

Bij het telen van paprika’s wordt al veel gebruik gemaakt van de nieuwste, moderne technieken. Deze technieken, zoals warmtekrachtkoppeling en warmtepompen, zorgen o.a. voor minder energiegebruik. Maar we willen (nog) duurzamer telen.
Dit kan door gebruik te maken van Geothermie (Aardwarmte). We halen warm water uit de grond naar boven en met deze warmte verwarmen we de kas.
Door middel van dit project kan Hoogweg circa 70% van zijn warmtevraag invullen met groene energie, wat overeenkomt met de warmtebehoefte van ongeveer 15.000 huishoudens.

We hopen begin 2018 te kunnen starten met het boren naar aardwarmte.

Mochten er nog vragen zijn dan kunt u bellen naar 0527 - 20 64 30.