Het bedrijf

Vestigingen in Luttelgeest, Marknesse en Nootdorp

Hoogweg Paprikakwekerijen teelt op vijf locaties paprika’s: vier locaties in de Noordoostpolder (in Luttelgeest en Marknesse) en één locatie in Zuid-Holland (Nootdorp). In totaal is ons areaal nu 134 hectare groot. Dat zijn ongeveer 265 voetbalvelden.

De historie van Hoogweg begint in Nootdorp, in 1987. Door de beperkte ruimte in het westen van ons land zijn we in 2008 naar de Noordoostpolder (Luttelgeest) verhuisd. In 2016 is de 1e locatie in Marknesse gebouwd, in 2020 gevolgd door een 2e locatie.
Het is een gebied met een gunstige infrastructuur voor de glastuinbouw. Er is ruimte genoeg, de ligging, de bereikbaarheid voor onze handelspartners is ideaal en het klimaat is er nagenoeg vergelijkbaar met het westen van Nederland.

Paprika’s telen we sinds 1998, nu telen we paprika’s in 4 verschillende kleuren: rood, geel, oranje en groen. Het type dat we produceren is de blokpaprika, de meest verkochte paprika.

De paprika’s van de verschillende vestigingen worden in de verwerkingshal / verpakkingsstation gesorteerd en (klein)verpakt.
Door de huidige schaalgrootte kunnen we op een efficiënte en duurzame manier telen en verpakken.

Bij Hoogweg Paprikakwekerijen kunnen we in het hoogseizoen dagelijks rekenen op de inzet van ongeveer 400 betrokken medewerkers.

Huisvesting voor medewerkers

Naast goede arbeidsvoorwaarden vinden we het als bedrijf belangrijk dat onze (tijdelijke) arbeidskrachten goed gehuisvest zijn. We streven naar huisvesting, wat schoon en netjes is en wat voldoende privacy heeft. Ook zaken zoals het vervoer van huisvesting naar bedrijf moet goed geregeld zijn.
We merkten dat goede, lokale huisvesting soms lastig is, mede door regelgeving van de overheden, maar ook dat het evenwicht tussen oorspronkelijke bewoners van een dorp en migranten niet te veel verstoord moet worden.

In 2020 is een migrantenpark gerealiseerd voor 300 bewoners. De 2-persoonshuizen hebben een eigen badkamer, keuken en een woonkamer met tv. Bewoners kunnen in hun vrije tijd biljarten en tafeltennissen in de recreatieruimte en hier gezellig iets drinken met vrienden/familie. Buiten is er gelegenheid om te sporten en zijn er meerdere plekken om samen te zitten.

Weetjes

• In 1987 is het bedrijf begonnen met het telen van tomaten.
• De nieuwe locaties steeds met 2 kassen tegelijk gebouwd zijn.
• In 2018 gestart is met het boren naar aardwarmte.
• Vanaf 2020 hebben we 4 kleuren: rood, geel, groen en oranje.
• Er in totaal dit jaar 2,9 miljoen planten in de kassen staan.
• De aardwarmte voorziet de kassen voor 70% aan warmte.
• In 2020 zijn 2 biomassaketels in bedrijf gegaan.